neljapäev, 20. jaanuar 2011

Kundalini Jooga


Kundalini jooga

Kundalini jooga on iidne joogavorm, mis jõudis läände 1960. aastate lõpul, kui joogi Bhajan tutvustas seda Kanadas ja USAs. Kundalini on meis kõigis peituv loov energia ning selle aktiveerimisel ärkab hing ja avanevad võimed. On arvatud, et kundalini äratamine võib olla ohtlik, ent see on vaid energia, mis on vajalik inimese hingeliseks kasvuks. Midagi ohtlikku siin ei ole, kui pidada kinni joogi Bhajani õpetustest. See on igapäevane joogavorm, mis ei nõua millestki loobumist ega askeetlust. Tundi alustatakse hingamisharjutusega, et lülitada end välja igapäevastest mittevajalikest ja häirivatest mõtetest. Pärast seda loitsitakse mantrat, mis loob hea pinnase ühtseks grupienergiaks. Soojendusele järgneb harjutuste kompleks ehk kriya, kus on dünaamilist liikumist ja staatilisi asendeid. Osa harjutusi nõuab füüsilist ja vaimset pingutust.
Tegevuse põhieesmärk pole siiski asana filigraanne sooritamine, vaid inimese jõuvarude avamine, vastupidavuse ja tahte kasvatamine. Et meel püsiks rahulik ja keskendunud, kasutatakse mantraid. Tund lõpeb tavaliselt 5-10minutilise meditatsiooniga. Meditatsioonide valik on väga mitmekesine. Kundalini jooga sobib hästi neile, kellele meeldib end proovile panna ja takistusi ületada.
Kundalini jooga põhineb Yogi Bhajani õpetustel. See on dünaamiline jooga vorm, mis hõlmab füüsilisi harjutusi, hingamistehnikat, kehaasendeid, käteasendeid, mantraid ning meditatsioone. Kundalini joogal on puhastav ja raviv toime. Kundalini jooga aitab tshakraid avada, energiakanaleid lahti hoida, näärmeid stimuleerida, närvisüsteemi tugevdada. Saavutada ja hoida keha, vaimu ja hinge vahelist tasakaalu.
Mis on kundalini-jooga?
Termin " kundalini " tähendab loovat jõudu - elu algenergiat.Kundalini energia pesitseb selgroo kanalis juurtsakra läheduses. Kui see liikuma panna, tõuseb energia selgroo keskmisest kanalist üles ja läbib kõiki energiakeskusi, nn tsakraid. Kundalini Jooga harjutuste abil saab inimene suunata ja valitseda seda energiat.

Jooga positiivne mõju
Võrreldes teiste jooga liikidega, Kundalini Jooga on kõige dünaamilisem jooga vorm. Kundalini jooga harjutustes pööratakse tähelepanu nii hingamisele, füüsilistele harjutustele, loitsimistele ja meditatsioonile. Kõik koos aitavad nad hoida lahti energia keskusi, venitada meridiaane, mille kaudu energia voolab elunditesse, tasakaalustada näärmete, närvisüsteemi ja aju tööd.
Kundalini Jooga harjutused mõjutavad ka lümfide, neerude ja näärmete tööd ning aitavad kehast mürke välja viia.
KJ peetakse kõikide joogade emaks. Kõikide joogade eesmärk on kundalini äratamine.
KJ on vajalik inimestele kes elavad aktiivselt oma igapäevast elu peavad hakkama saama kõige igapäevasega ega ole erakuna mediteerima suundunud.
KJ aitab lõdvestuda, saavutada ja hoida tasakaalu emotsionaalselt, vaimselt ja mentaalselt .
KJ aitab tõsta ja hoida energia taset ja annab lihtsalt hea enesetunde ning rahu.

Algajate vead
Kuulake tähelepanuga mida juhendaja räägib. Suhtuge oma kehasse kui sõbrasse. Jälgige ja tunnetage oma keha . Suhtuge ka nendesse harjutustesse positiivselt mis tunduvad teile ületamatutena ja mõelge nii: ma püüan teha seda harjutust oma võimete kohaselt ja iga korraga tuleb mul paremini välja. Ka tempo suutlikkus tõuseb ajaga, samuti painduvus. Andke endast parim ja te saate harjutusest parima.

Varustus
Riietus olgu mugav, soovitavalt pikk valge või hele dress (valge värv suurendab aurat). Mida heledam ja mida naturaalsemast materialist seda parem. Tundi tehakse palja jalu - võib olla ka sokkides. Võtta kaasa pleed või kerge tekk, et lõdvestuse ajal hoida keha soojust.

Tunni kestvus ja ülesehitus
Tund algab mantra laulmisega. See vabastab inimese argimõtetest ja muredest ning aitab inimest häälestada õigele kundalini energia lainele. Sellel järgnevad soojendusharjutused. Tähtis on, et selgroog korralikult soojendatud saaks. Soojendusele järgneb tavaliselt 1 või 2 setti harjutuste kompleksi. Üks harjutus kestab umbes 3 minutit. Tund lõpeb lõdvestusega. Tund kestab 60 - 90 minutit.

ARTIKKEL VÕETUD: http://www.teraapia.com/?topic=48&info=1
kundalini

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar